Digt,  Kortprosa,  Poema

Det lyder som pral

Det lyder som pral og postulat – det er blot en konstatering: 
Jeg ved ALT for meget om, hvad der foregår i verden.
Jeg ved for meget til, at jeg stiltiende kan spille det slette spil.
At jeg ved for meget er ikke et problem – for mig.
Jeg har lært mig selv at håndtere det, hav ikke ondt af mig.
Jeg har begreber for det, jeg har hylder, jeg kan lagre det på.
Jeg er i stand til at formulere det – det tager tid og øvelse.

Det lyder som selvros i en tid, hvor det er mere trendy med lavt selvværd.
Denne øvelse-der-som-bekendt-gør-mester har aldrig stået på min ønskeliste.
Jeg var helst foruden, jeg har andet at bruge mit liv til – at leve for eksempel.
Jeg havde foretrukket at overlade den alt-for-megen viden til såkaldt sagkyndige.
Mit egentlige problem er et problem, jeg deler med et eksponentielt voksende antal mennesker.
Problemet er, at jeg og vi ikke længere kan overlade viden til de såkaldt sagkyndige.
Vi er tvunget af omstændighederne til at gøre det arbejde, de skulle have gjort.

Det lyder skørt, men problemet er ikke den alt-for-megen viden.
Problemet er, at denne viden er fordelt på samme vis 
omend med omvendt fortegn som velstand og magt.
Problemet er, at der er alt-ALT for lidt viden tilstede hos de, der træffer beslutninger,
og at den viden, der udgør beslutningsgrundlaget, er stærkt forurenet.
Problemet er, at det kun er en del af problemet.
Den større problem hedder vel vidende. Der er de uvidende og de vel vidende.

Det lyder som en anklage. Du har hørt rigtigt – dette er en anklage.
De, der tilbyder løsninger, er ikke længere en del af løsningen.
De er ikke længere blot en del af problemet – de ER problemet.
Beslutningstagning er nu spredt ud i et spektrum af robotnakker,
teknokratisk-menneskelige maskindele med uddelegeret ret til destruktion
+ psykopater udstyret med vel-vidende
og selvudnævnt ret til at beordre destruktionen.

*

Slette-Mette er bare Bette-Mette
En lille trist dame med hang
til hobby-havender som mink-massakrer
nedluknings-orgasmer og magt-misbrug.

Jamen Bette Slette-Mette dog,
hvor gik det galt for dig som tøs?
Fik du aldrig rettet op på bæver-tandsættet,
og har du tænkt over, hvad du skal lave – bagefter?

*

Et nyhedsmedie er ikke længere et forbindende mellemled (medie), der forsøger at skabe en bro mellem den svært tilgængelige viden og befolkningen. Mediet er blevet til vejspærring, der lægger sig midt imellem (medio), for at sørge for, at broforbindelsen IKKE fungerer. De er portvagter, stopklodser, gatekeepers. 

Medierne definerer ikke længere sig selv som nyheds- eller endog – fint skal det være – sandhedsforsynere. De er nu reduceret til indholdsleverandører (content providers). Nogen bestiller et indhold, og de leverer det.

Der er to kunder i butikken. 
Den ene kunde er den, der bestiller indholdet. Bestilleren, rekviranten, annoncøren bestiller ikke blot en annonce. Med indholdet følger også indpakningspapiret, det forhenværende journalistiske stof, der nu er transformeret til en bagvæg for det bestilte indhold. Bagvæggen må ikke modsige indholdet, for så vender rekviranten tilbage og gør krav gældende: Det var ikke det papir, vi bestilte. 

Den anden kunde er nærmest ikke en kunde længere. Det er læseren, lytteren, seeren, forbrugeren. Disse masseforekomster af forbrugere er nu reduceret til en væg, man pisser op ad eller et hul, man skider ned i. Masseforekomsten er en affaldsplads, et udløbsrør for den store brune kloakstrøm af bestilt indhold. Udløbet eksisterer kun så længe, at aftagerne accepterer at aftage den daglige copy-paste-strøm af fæces fra kloakstrømmen.

Ja undskyld venligst denne tilsyneladende semi-freudianske bæ-fiksering, men der findes desværre ikke andre dækkende udtryk for det. Spørgsmålet til de store blævrende masser af medieforbrugere må derfor være: Kan I simpelthen li’ smagen af lort!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.